Daar ben ik van overtuigd

Overtuigingen zijn rare beestjes. Het zijn ideeën, opvattingen of beschouwingen over van alles en nog wat. Het is iets waar iemand in gelooft en dus … van overtuigd is. Sommige mensen houden heel erg vast aan hun overtuigingen, anderen zijn makkelijker van het tegendeel … te overtuigen.

Overtuigingen komen in alle mogelijke maten en kleuren, maar vaak wordt toch het onderscheid gemaakt tussen beperkende overtuigingen en vermogende overtuigingen. Wat het verschil is, vinden we in de benaming terug. De eerste vorm belet ons onze doelen te behalen, de tweede vorm stimuleert ons ertoe.

Overtuigingen, zeker de beperkende versie, komen ook vaak in de vorm van vooroordelen. Bv. zoiets in de vorm van: ‘Dat is mij nog nooit gelukt, dus ik ga dat nooit kunnen’ of ‘Franse auto’s roesten sneller’.

Overtuigingen kleuren ons als mens, ze geven in een zekere mate weer wat we in ons leven al beleefd hebben, of misschien beter hoe we het beleefd hebben. Het zijn immers vaak objectieve feiten die tot onze eigen subjectieve ervaringen en overtuigingen leiden.

Fortuinen zijn er al gespendeerd om coachingsgewijs of anderszins van hinderende, belemmerende overtuigingen af te geraken of ze om te zetten in vermogende overtuigingen. En wellicht zo ons wereldbeeld te veranderen, of toch minstens de manier waarop we naar de realiteit kijken en er in staan.

Overtuigingen kunnen ons helpen of tegenwerken, maar ze maken inherent deel uit van waar we komen, waar en wie we zijn en waar we naar toe gaan. Belemmerend of vermogend, positief of negatief, aangenaam of juist heel lastig, whatever. Overtuigingen maken deel uit van wie we zijn en we hebben ze nodig, daar ben ik van overtuigd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s